7 Şub 2012

stencil nasıl yapılır ?


en basit ve kullanışlı yöntemden bahsetmek istiyorum.
öncelikle gerekli malzemeler;
- sert ve kesimi kolay yağlı kağıt, mukavva madde ne kadar sert olursa kalıbınız o kadar sağlam olacaktır keserkende yırtma olasılığınız düşecektir.
-maket bıçağı ( fotograftaki gibi neşter tipi metal olanlar olanlar gayet başarılı bu konuda)
-kağıt bant maskeleme bantı olarak geçer (stencili duvara yapıştırma sırasında duvara yapışma işlemini gayet başarıyla yapacaktır. )
-sprey boya (reng seçimi size kalmış) sprey boyayı çarşı esnafından ya da baumax, koçtaş gibi yapi marketlirinden alabilirsiniz. en son aldığımda geçen sene 7 Lira civarındaydı baumaxta. Tekzenin sayfasına baktım 8.75 diyor 400ml için
-iyi bi partner (herzaman çok işe yarar yalniz çalışmayı seviyosanız ayrı)

ne yapacaginiza karar verme aşaması:
işin kolayına kaçıp internetten daha önce yapilan stencillari bulup onlardan birini yapabilirsiniz.
ya da ne yapacaginiza karar verip photoshopta onu işlemelisiniz. bunun için az biraz photoshop bilgi becerisi gerekli değil.
oluşturduğunuz şeyi çıktısını alıp köprülere zarar vermeden ya da ana kağıtla bağlantıyı koparmadan güzelce kesiyoruz. bu a4'ü ise esas kartonumuzun üzerine yapıştırıp esas kartonu/mukavvayı keserek daha sağlam bir kalıp elde ediyoruz.

(bkz:stencil tekniklerinden; köprü)

kullandığım yazıcı a4 basıyor ve ben bundan daha büyük stencil yapmak istiyorum?

ben bunun icin corel draw kullaniyorum. photoshopta oluşturdugum fotoğrafı corele aktarip fotografin kenar çizgilerini çiziyorum ki kimi zaman çok uğraştırıcı olabiliyor.
kenar cizgilerini tamamladiktan sonra içini boşaltabileceğimiz istediğimiz boyuta sokabileceğimiz bir kalıp elde ediyoruz.
a4 boyutundan büyük olan kalibi kendi içinde parçalara ayırarak ayrı ayrı basma olanağına sahip oluyoruz.


nedir bu stencil ?


şablon, şablonlamak anlamına gelir bu kelime.
artık duvarlara yapılan sokak sanatı olarak da biliniyor.
herkesin basitte olsa örneklerini her yerde görüp te çoğu zaman farkına bile varamadığımız örnekler. bir sigara içilmez olsun, bi çöp konteynırı üzerinde yazanlar olsun.
bu sokak sanatını icra etmeniz icin yeteneğe ihtiyacınız yok. ihtiyacınız olan kendine güven, hayal gücü ve biraz el becerisi.
Hazırladığın kalibin icini boya ile dolduryorsun ne kadar yetenek gerekebilir ki? bu sorum yapmaktan cekinen yeteneksiz oldugunu dusunen arkadaslara tesvik olsun.
Geçmişi M.Ö 10000 lere kadar dayanir. ozamanlar kalip olarak el ve kemikler kullanılmış.
Günümüzdeki reklamcilik tabelacilik bu isin temelini oluşturduğunu düşünüyorum. Demem o ki duvara ilk yazisiz stencili yapanlar da bu arkadaslardir.

Kullanislilik acisindan tasimasi kolay ve etrafi batirmayan sprey boya kullanimi onceliklidir.
bunun yani sira uygun ortamlarda fircayla yapmak stressiz ve daha ucuzdur.
My Great Web page